Menisküs yırtığı tedavisi nasıl yapılır?

Her diz yaralanmasında erken dönemde soğuk tatbiki, istirahat ve hareketsiz bırakma yapılması gereken ilk uygulamalardır. Ağrı kesiciler hastayı rahatlatmak ve ödemi azaltmak açısından kullanılır.

İkinci basamakta menisküs yırtığı açısından hastaya ameliyat gerekip gerekmediğine karar verilir. Menisküs yırtıklarında eğer ağrı varsa ve günlük yaşamı etkiliyorsa cerrahi düşünülmelidir.

Menisküs yırtığında sıklıkla uygulanabilecek iki seçenek vardır:

Menisektomi: Menisküsün yırtılan bölümünün çıkarıldığı sağlam kısmının korunarak yeni bir C şeklinin verildiği yöntemdir. Menisküsün iyileşme şansı olmayan iç kısmındaki yırtıklarda ve dikilemiyecek parçalı yırtıklarda ileri yaş yıpranmış yırtıklarda uygulanır. Artroskopik olarak yapıldığında çok hızlı bir iyileşme süreci vardır ve hasta aynı gün içerisinde ayağa kalkabilir.

Menisküs Tamiri: Her yırtık ve hasta tamir için uygun değildir. Menisküs dış 1/3 kısmındaki damarlı kısımda çok parçalı olmayan bir yırtık varsa ve genç hasta ise uygulanabilecek bir yöntemdir. Artroskopik olarak tamir mümkündür ve sonuçları açık ameliyatlara göre daha iyidir. Ancak iyileşme süreci menisküsün yırtık kısmının çıkarıldığı (menisektomi) hastalara göre daha uzundur.

Menisküs yırtığı ameliyatı sonrası süreç nasıldır?

Dizde menisküs yırtığı olduğunda şok emilimi kapasitesi belirgin olarak azalır, aynı zamanda yırtılan kısmın kıkırdakta mekanik sürtünmeye yol açmasına bağlı eklem kıkırdaklarında zedelenme riski ve kireçlenme oluşma tehlikesi artar. Menisküsler artroskopik olarak kısmen çıkartılmışsa mekanik olarak sürtünme olmayacağı için kıkırdak korunmuş olur. Tabi ki alınan kısım kadar şok emilim kapasitesi düşecektir bu yüzden olabildiğince sağlam kısım korunarak hasarlı bölümün alınması önemlidir ve büyük oranda iyi sonuçlar elde edilir. Ancak özellikle açık ameliyatlarda tercih edilen menisküsün tümünün çıkartılma sonuçlar iyi değildir ve hastanın yaşam şeklini değiştirmesi gerekebilir.